Mελάνθιον το θαυματουργό!

Αναφέρεται στα βιβλία της ιστορίας, ότι το Μελάνθιο θεραπεύει τα πάντα εκτός από τον θάνατο, υπερβάλλοντας ίσως, αλλά η ρήση αυτή προήλθε από την φήμη του φυτού ως “γιατρικού της φύσης”, πριν την εποχή της χημικής ιατρικής.

Το φημισμένο απόλυτο αντιοξειδωτικό, σας δίνει η Macrolife: Το MELANTHIN plus GOLD, σε συσκευασία με 30 κάψουλες, περιέχει υπέρ πολύτιμα για τον οργανισμό συστατικά, σε μελετημένη αναλογία 10 προς 1 και 23 ct βρώσιμου χρυσού, ώστε να μπορεί να χαρακτηριστεί με το σύνθημα: ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΝΕΟΙ!

Με βασικά συστατικά το Nigella Sativa (Μαύρο Κύμινο) και τον Βρώσιμο Χρυσό  είναι ένα από τα πιο ασυναγώνιστα συμπληρώματα διατροφής της αγοράς για τον οργανισμό μας, ο βασιλιάς της Αντιοξείδωσης, βοηθώντας και τα εσωτερικά μας όργανα, αλλά και το δέρμα, στο να διατηρήσουν την νεανικότητά τους.

Τι είναι το μαύρο κύμινο ;
Το μαύρο κύμινο, γνωστό και ως “μαύρος σπόρος”, είναι ένα ποώδες φυτό που ονομάζεται Nigella Sativa.
Έχει διαφοροποιημένο φυτοχημικό προφίλ και περιέχει :
– πρωτεΐνες
– υδατάνθρακες
– λιπαρά οξέα
– ασβέστιο
– κάλιο
– σίδηρο
– μαγνήσιο
– βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και
– διάφορα είδη ιχνοστοιχείων.


Τι δείχνουν οι σύγχρονες έρευνες για το μαύρο κύμινο;
Σύγχρονες έρευνες έδειξαν ότι το μαύρο κύμινο είναι κατάλληλο για διαταραχές που οφείλονται σε εξασθενημένο ή υπερδραστήριο ανοσοποιητικό.
Πολλές έρευνες υποστηρίζουν ότι η ανοσορυθμιστική του δράση, οφείλεται σε μία ένωση που υπάρχει στο μαύρο κύμινο, με την ονομασία θυμοκυνόνη.
Η θυμοκυνόνη είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει την κυτταρική βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.


Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες για το μαύρο κύμινο;
Ναι, υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες που διεξάγονται για το μαύρο κύμινο, ιδίως για :
– τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του
– τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες και
– τα αποτελέσματα που έχει στον έλεγχο του διαβήτη.

Γιατί άλλα φυσικά συστατικά προστίθενται στο μαύρο κύμινο;
Μερικές φορές, φυσικά συστατικά προστίθενται στο μαύρο κύμινο, διότι ενισχύουν την αποτελεσματικότητα του, ιδίως όταν πρόκειται για παθήσεις του πεπτικού συστήματος και για αντισηπτικές δράσεις.


Ποιες άλλες ευεργετικές ιδιότητες / χρήσεις έχει το μαύρο κύμινο;
α. ανακούφιση από φλεγμονές που σχετίζονται με βρογχίτιδα, ρευματισμούς, πόνους στις αρθρώσεις και το άσθμα.
β. ρύθμιση της ορμονικής ανισορροπίας
γ. προάγει την πέψη
δ. δρα ενάντια στη μόλυνση από παράσιτα

Τυχόν προφυλάξεις – παρενέργειες όταν χρησιμοποιούμε το μαύρο κύμινο;
– Συνήθως, δεν υπάρχουν παρενέργειες εάν λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης και την κατάλληλη δοσολογία.
– Πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν υπάρχουν και οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να συμβουλευθούν ιατρό για τη χρήση του.

Βοηθάει στο αδυνάτισμα το μαύρο κύμινο;
Ναι, βοηθάει στο αδυνάτισμα.
Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μοναδική μέθοδος για αδυνάτισμα.
Ένα σωστό διατροφικό πλάνο σε συνδυασμό με τακτική σωματική άσκηση, αποτελούν δύο από τα βασικότερα εργαλεία για αδυνάτισμα.

Βοηθάει στην καταπολέμηση των ρυτίδων και στην ενυδάτωση του δέρματος;

Το Μαύρο Κύμινο, γνωστό και ως Nigella Sativa, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς φαρμακευτικούς σπόρους που υπάρχουν. Είναι γνωστό για τα οφέλη του κατά των δερματικών παθήσεων και των ρυτίδων. Παράλληλα είναι εξαιρετικά χρήσιμο στην ενυδάτωση του δέρματος. Αυτό ήταν και το κύριο βότανο, στο οποίο η Κλεοπάτρα βάσιζε τη θρυλική ομορφιά της.

To μαύρο κύμινο διαθέτει περισσότερα από 100 θρεπτικά συστατικά, όπως ένζυμα, ω6, ω3. Ωστόσο, τα βασικότερα συστατικά του είναι δύο:
– η θυμοκυνόνη, και
– η θυμόλη.

Το μαύρο κύμινο παρουσιάζει τις εξής ιδιότητες :
– καθαρτικές
– διουρητικές
– λιποδιαλυτικές
– αναλγητικές
– αντιοξειδωτικές
– αντιφλεγμονώδεις
– αντιβακτηριδιακές
– ανοσορυθμιστικές
– χρησιμοποιείται σε δερματικές διαταραχές και εξανθήματα. Συχνά, αναφέρεται ότι το μαύρο κύμινο βοηθάει και στην ψωρίαση.
Στην εποχή μας, οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, εναντίον των αρνητικών ριζών, το έκαναν ιδιαίτερα δημοφιλές.

Το 2013, πραγματοποιήθηκε μία ανασκόπηση όλων των επιστημονικών ερευνών για το μαύρο κύμινο με τίτλο: “Μία ανασκόπηση για το ιαματικό δυναμικό του Nigella sativa: Ένα θαυματουργό βότανο”. Ο πρωτότυπος τίτλος είναι: “A review on therapeutic potential of Nigella sativa: A miracle herb”.
Η συγκεκριμένη ανασκόπηση έχει 117 παραπομπές, σε in vitro, in vivo, αλλά και πάνω σε ανθρώπους, επιστημονικές μελέτες. Οι μελέτες για το μαύρο κύμινο έγιναν σε ανθρώπους με:
– άσθμα,
– αλλεργική ρινίτιδα,
– διαβήτη
– δερματικές διαταραχές κ.ά.
Η εν λόγω ανασκόπηση είναι διαθέσιμη σε ανοιχτές ιατρικές βιβλιοθήκες ώστε να είναι προσβάσιμη σε όσους επιθυμούν να την μελετήσουν.

Το Nigella Sativa ένα ανθοφόρο φυτό της οικογένειας των Απιίδων (Apiaceae), ιθαγενές από την ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Ινδία, ενώ πλέον καλλιεργείται στην Κίνα και το Μεξικό. Οι σπόροι του (ο καθένας περιέχεται μέσα σε έναν καρπό, ο οποίος ξηραίνεται), χρησιμοποιούνται για να δώσουν άρωμα στις κουζίνες πολλών διαφορετικών πολιτισμών, κυκλοφορούν δε, τόσο ολόκληροι, όσο και αλεσμένοι. Επιπροσθέτως, το κύμινο χρησιμοποιείται και ως φαρμακευτικό φυτό, ως χωνευτικό, καθώς επίσης και για την αύξηση του σιδήρου στο αίμα, στην αναιμία και τη μείωση των συμπτωμάτων στο κοινό κρυολόγημα.

Το μαύρο κύμινο είναι γνωστό και ως «το μυστικό των Φαραώ», επειδή το λάδι από μαύρο κύμινο βρέθηκε στους τάφους πολλών Φαραώ. Στην αρχαία Ελλάδα το χρησιμοποιούσαν κατά κόρον και το ονόμαζαν “Μελάνθιον”.
Το κύμινο έχει χρησιμοποιηθεί από τους αρχαίους χρόνους. Ανασκαφέντες σπόροι στην Ινδία, έχουν χρονολογηθεί από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. Επίσης για τους σπόρους του κύμινου υπάρχουν αναφορές σε αρκετές κοινωνικές τάξεις του Νέου Βασιλείου και σε αρχαιολογικούς χώρους των αρχαίων Αιγυπτίων. Στον αρχαίο Αιγυπτιακό πολιτισμό, το κύμινο χρησιμοποιήθηκε ως καρύκευμα και ως συντηρητικό στην ταρίχευση, λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων του, ακόμη και πάνω στους νεκρούς ανθρώπινους ιστούς, Σήμερα έχει αρχίσει σταδιακά να επεκτείνεται η χρήση του και στη Δύση.
Το μαύρο κύμινο (φυτό Nigella Sativa), το χρησιμοποιούσε η βασίλισσα Κλεοπάτρα της Αιγύπτου, διότι είχε διαπιστωθεί από τους παραδοσιακούς θεραπευτές, ότι οι ιδιότητες του έπαιζαν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην υγεία και στην εμφάνιση.
Μπορεί ο ακριβής ρόλος του στον Αιγυπτιακό πολιτισμό να είναι άγνωστος, είναι όμως γνωστό, ότι τα στοιχεία που ενταφιάζονταν μαζί με έναν Φαραώ, επιλέγονταν πολύ προσεκτικά, προκειμένου να τον βοηθήσουν στη μετάβαση στη ζωή μετά θάνατον.